Λάρισα 1/3/2023 – Τέμπη

Η προηγούμενη φορά που ως Έλληνες δείξαμε αλληλεγγύη και σχηματίζαμε ουρές για να δώσουμε αίμα ήταν μετά την τραγωδία στο Μάτι. Αυτές τις ημέρες σε όλη την Ελλάδα τα κέντρα αιμοδοσίας συλλέγουν αίμα. Η πανδημία και η καραντίνες μείωσαν σημαντικά το αίμα που συλλέγεται στα νοσοκομεία της χώρας από τους εθελοντές. Οι ανάγκες της χώρας κάθε χρόνο αγγίζουν τις 600.000 μονάδες αίματος.

Ωστόσο, η Ελλάδα εισάγει από την Ελβετία ποσότητα αίματος – περίπου 25.000 μονάδες τον χρόνο (κόστους 3,5 – 4 εκατομμυρίων ευρώ) ώστε να καλύψει κυρίως τους πολυμεταγγιζόμενους όπως τα άτομα με μεσογειακή αναιμία.

Επιπλέον, οι ανάγκες σε αίμα σε περιόδους όπως το Πάσχα ή οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πάντα αυξημένες.

Περιμένουμε τις τραγωδίες για να κινητοποιηθούμε; Περιμένουμε τις τραγωδίες για να επιμείνουμε για την ασφάλεια μας, την παιδεία, τον πολιτισμό;

Το τραγικό αυτό γεγονός συνέβη και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι στα πράγματα.

Ας μην ξαναδώσουμε αίμα στην επόμενη τραγωδία.

Ας γίνουμε Εθελοντές Αιμοδότες.

Διαβάστε πώς από τη σελίδα του ΕΚΕΑ

Η τραγωδία στο Μάτι ενεργοποίησε την αλληλεγγύη- Μεγάλη αύξηση στους εθελοντές αιμοδότες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

• Να είσαι 18-65 ετών

• Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

• Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

• Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Καλλιέργεια αιμοδοσιακής συνείδησης

Πολυμεταγγιζόμενους ανθρώπους που λόγω της ευαισθητοποίησης που έχουν σε διάφορα αντιγόνα από τις πολλές μεταγγίσεις, παρουσιάζουν προβλήματα αφυδατότητας τους αίματός τους λόγω των αντισωμάτων που έχουν δημιουργήσει ακριβώς λόγω των πολλών μεταγγίσεων.

Κι επειδή δεν έχουμε χρόνια σταθερούς αιμοδότες για να πούμε ότι έχουμε για παράδειγμα 200.000 αιμοδότες που δίνουν συνεχώς αίμα, κατά συνέπεια έχω μια προβλεπόμενη ποσότητα αίματος με συγκεκριμένα αντιγόνα και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε να συλλέξουμε αυτή την κρίσιμη μάζα των μονάδων αίματος για τα άτομα με μεσογειακή αναιμία και για αυτό το κάνουμε εισαγωγή από την Ελβετία» είπε ο κ. Κατσίβελας προσθέτοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι οι εθελοντές αιμοδότες από 250.000 που είναι σήμερα να φτάσουν τους 300.000 οι οποίοι όμως θα δίνουν αίμα σταθερά δύο ως τρεις φορές τον χρόνο


Πάντα να ξαναρχίζεις.

Πωλ Βαλερύ
Γάλλος ποιητής  (1871-1945)


Δεν μπορώ να συνεχίσω.
Θα συνεχίσω.

Σάμουελ Μπέκετ
Ιρλανδός συγγραφέας, Νόμπελ 1969  (1906-1989)