Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού
24 έως 30 Απριλίου 2023

Η παγκόσμια εβδομάδα εμβολιασμού, που φέτος εορτάζεται από τις 24 έως τις 30 Απριλίου, έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη σημασία του εμβολιασμού και να προωθήσει την πρόσβαση στα εμβόλια σε όλο τον κόσμο.

Το υλικό και τα βασικά μηνύματα για το 2023 επικεντρώνονται στην στη σημασία του έγκαιρου τακτικού εμβολιασμού και την κάλυψη εμβολίων που χάθηκαν ή αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 4-5 εκατομμύρια θάνατοι, ανά την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 1,5 εκατομμύρια επιπρόσθετοι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, εφόσον αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Π.Ο.Υ. και της UNICEF, υπολογίστηκε ότι μέχρι το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19, 25 εκατομμύρια βρέφη έχασαν τις δόσεις για βασικά εμβόλια όπως της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη , της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και της μηνιγγίτιδας.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και στον ΗPV εμβολιασμό των εφήβων καθώς δεδομένα από τις H.Π.Α. δείχνουν μείωση της τάξης του 24% για το 2020 σε σχέση με το 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη και τον εμβολιασμό των ενηλίκων στις Η.Π.Α. εκτιμήθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, χάθηκαν 37,1 εκατομμύρια δόσεις συνιστώμενων εμβολίων σε σύγκριση με το 2019.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα (ΕΠΕ), για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού καθώς και ειδικών ομάδων.

Ο εμβολιασμός είναι μια από τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές προληπτικές πρακτικές που έχει αναπτύξει η ιατρική, η οποία έχει σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Aποτελεί κατάκτηση που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού θα επιφέρει στο προσκήνιο ξεχασμένα νοσήματα ή και νέες επιδημίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση δημόσιας υγείας, και κατατάσσεται δεύτερος –μετά την διασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού– μεταξύ των επιτυχών παρεμβάσεων Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη των ασθενειών.

Κοινός στόχος όλων των φορέων είναι μέσα από τους εμβολιασμούς να κρατήσουμε τα νοσήματα μακριά, στοχεύοντας έτσι σε υγεία και μακροζωία για όλους.