Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουμε άτομα με ποικίλες συναισθηματικές δυσκολίες ή ψυχικά νοσήματα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ή τον έλεγχο των συμπτωμάτων, ώστε το άτομο να μπορέσει να γίνει πιο λειτουργικό και να αυξήσει την ευεξία του.

Τα προβλήματα με τα οποία βοηθάει η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση της καθημερινής ζωής· τον αντίκτυπο του τραύματος, της ιατρικής ασθένειας ή της απώλειας, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου· και συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη ή άγχος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψυχοθεραπείας και ορισμένοι τύποι μπορεί να λειτουργούν καλύτερα με ορισμένα ζητήματα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με φάρμακα ή άλλες θεραπείες.

Θεραπευτικές συνεδρίες

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα άτομο, μια οικογένεια, ένα ζευγάρι ή μια ομάδα και μπορεί να βοηθήσει τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται συνήθως μία φορά την εβδομάδα για περίπου 50 λεπτά. Συνεδρίες ανά δύο εβδομάδες είναι επίσης μια δυνατότητα, ιδιαίτερα μετά από κάποιους μήνες εβδομαδιαίας ψυχοθεραπείας.

Τόσο ο ασθενής όσο και ο θεραπευτής πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην ψυχοθεραπεία. Η εμπιστοσύνη και η στενή σχέση ανάμεσα στους δύο είναι απαραίτητες για να συνεργαστούν αποτελεσματικά και να υπάρξει όφελος από την ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη (λίγες συνεδρίες), αντιμετωπίζοντας άμεσα ζητήματα, ή μακροπρόθεσμη (μήνες ή χρόνια), αντιμετωπίζοντας μακροχρόνια και πιο περίπλοκα θέματα. Οι στόχοι της θεραπείας και οι διακανονισμοί για το πόσο συχνά και για πόσο διάστημα θα γίνονται συναντήσεις προγραμματίζονται από κοινού από τον θεραπευόμενο και τον θεραπευτή.

Η εμπιστευτικότητα είναι μια βασική απαίτηση της ψυχοθεραπείας. Η εμπιστευτικότητα έχει κάποιες εξαιρέσεις, συγκεκριμένα περιπτώσεις όπου η ζωή του θεραπευόμενου ή άλλου ατόμου του περιβάλλοντός του, τίθενται σε κίνδυνο. Επίσης, παρόλο που οι ασθενείς μοιράζονται προσωπικά συναισθήματα και σκέψεις, η στενή σωματική επαφή με έναν θεραπευτή δεν είναι ποτέ κατάλληλη, αποδεκτή ή χρήσιμη.

Ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή

Η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση παθήσεων ψυχικής υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι σαφώς χρήσιμη και σε άλλες η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Για πολλούς ανθρώπους, η συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία αποτελεί καλύτερη επιλογή από την κάθε μία χωριστά. Οι βελτιώσεις στον τρόπο ζωής, όπως η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος, μπορεί να είναι σημαντικές για την υποστήριξη της θεραπείας και της συνολικής ευεξίας.

Δουλεύει η Ψυχοθεραπεία;

Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν ψυχοθεραπεία βιώνουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και λειτουργούν καλύτερα στη ζωή τους. Περίπου το 75 τοις εκατό των ατόμων που εισέρχονται στην ψυχοθεραπεία δείχνουν όφελος από αυτήν. Η ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές και συνδέεται με θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα. Τα οφέλη περιλαμβάνουν επίσης λιγότερες ημέρες ασθενείας, μειωμένα ιατρικά προβλήματα και αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση.

Με τη χρήση τεχνικών απεικόνισης εγκεφάλου, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν αλλαγές στον εγκέφαλο, αφότου ένα άτομο έχει υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία. Πληθώρα μελετών έχουν εντοπίσει αλλαγές στον εγκέφαλο σε άτομα με ψυχικές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της διαταραχής πανικού, της μετατραυματικής διαταραχής και άλλων παθήσεων) ως αποτέλεσμα της ψυχοθεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές στον εγκέφαλο που προκύπτουν από την ψυχοθεραπεία είναι παρόμοιες με τις αλλαγές που προκύπτουν από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, χωρίς βέβαια τις παρενέργειες της τελευταίας. 

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ψυχοθεραπεία, προσεγγίστε την ως συνεργατική προσπάθεια. Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς και να ακολουθείτε το συμφωνημένο σχέδιο θεραπείας χωρίς “ναι, αλλά” και “δε βρήκα χρόνο”. Κάνετε με επιμέλεια και συνέπεια τις όποιες εργασίες μεταξύ συνεδριών, όπως καταγραφές σε ημερολόγιο ή εξάσκηση σε δεξιότητες που προσπαθείτε να αναπτύξετε.

Restart Life

Ξεκίνα Τώρα